Haasteena hilse

Hilse on yksi yleisimmistä hiuspohjan ongelmatilanteista. Jopa 65 % ihmisistä kärsii siitä jossakin vaiheessa elämäänsä. Useimmilla ihmisistä ongelma on vieläpä toistuva. Hilseilyn taustalla voi olla monia syitä, mutta yhteistä kaikille hilsetyypeille on häiritsevä, variseva hilse sekä usein myös kutina.
Näkyvä hilse aiheutuu hiuspohjan epätasapainosta ja siitä, että ärtynyt iho alkaa tuottaa uusia ihosoluja liian nopealla tahdilla. Epäkypsät sarveiskerroksen solut tarttuvat toisiinsa, ja niitä on niin runsaasti, että lopputuloksena on näkyvä hilse. Nopeasti uusiutuvassa ihossa ei ehdi syntyä riittävästi keramideja, jotka sarveiskerroksesta estävät veden haihtumista ihossa ja iho kuivuu. Rasvainenkin päänahka on siis kuiva.
Hilseilyn taustalla voi olla myös jokin ihosairaus, kuten tali-ihottuma (seborrooinen ekseema), psoriaasis tai atooppinen ihottuma. Näihin kuhunkin liittyy omat erityispiirteensä. Yleensä eri hilsetyypit ovat erotettavissa hilseilyn voimakkuuden, rasvaisuuden sekä ihon ärtymystilan ja kutinan perusteella.
Olipa kyseessä lievä hiuspohjan epätasapaino, atooppinen, seborrooinen tai psoriaasihilseily, hiuspohjassa asuvat rasvahiivat (Malassezia- ja kryptokokkihiivat) pääsevät lisääntymään niille ihanteellisessa ympäristössä. Ne lisäävät päänahan tulehdusta ja ärsytystilaa. On tärkeää, että hilseen hoidossa keskitytään kokonaisvaltaiseen ongelman hoitoon eikä vain poistamaan näkyvä oire, hilse.

Hilsetyypin määrittelyssä merkittävää on:
• Näkyvän hilseen määrä / intensiteetti
• Ärtymystila (punoitus ja/tai kutina)
• Näkyvien hilsehiutaleiden koko
• Hilseilyalue (vain päänahassa vai myös kasvoilla ja vartalossa)
• Kuivuus tai rasvaisuus (talintuotanto) päänahassa
• Hiusten kunto

Kuiva ja rasvainen lievä hilse
Vaaleita hiutaleita olkapäillä? Kun hilseen oireena ovat vaalea näkyvä hilse, kuiva päänahka ja mahdollinen lievä kutina niin kyse on lievästä kuivasta hilseestä. Tämä on yksi yleisimmistä hilsetyypeistä. Päänahka on kuiva ja siinä esiintyy hiivasienien liikakasvua. Ducray Squanorm DRY Dandruff -shampoo vähentää hiuspohjan kuivaa hilseilyä, estää hiivasienen kasvua sekä rauhoittaa ihoärsytystä.

Rasvoittuva päänahka ja kellertäviä hilsekertymiä? Kun hilseilevä päänahka rasvoittuu helposti, hilsehiutaleet kertyvät kellertäviksi kasaumiksi ja lievästi ärtynyt päänahka saattaa kutista niin kyseessä on rasvoittuva hilseilevä päänahka. Ducray Squanorm OILY Dandruff –shampoo vähentää hiuspohjan rasvoittumista ja hilseilyä sekä estää hiivasienen kasvua ja rauhoittaa nopeasti ärtynyttä punoittavaa päänahkaa.

Voimakkaasti hilseilevä päänahka
Seborroinen ekseema päänahassa oireilee vaihtelevan voimakkaasti ja toistuvasti. Tali-ihottuma syntyy kun ihon normaalikasvustoon kuuluvat bakteerit ja rasvahiivat (Malassezia) pilkkovat talia. Tali härskiintyy, ja härski tali ärsyttää ihoa. Ärsytys tuntuu kutinana ja kirvelynä. Iho alkaa punoittaa ja hilseillä. On syntynyt ekseema, jota voidaan kutsua monilla nimillä: taliköhnä, taliköhnärokahtuma, taliköhnäihottuma, latinaksi eczema seborrhoicum (lat. seborrhoea = talivuoto). Ekseemassa iho kuivuu. Iho voi olla yhtä aikaa rasvainen ja kuiva sillä, ihon kuivuminen ja talin eritys tapahtuvat eri mekanismeilla. Tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema on yleinen, sillä joka kolmannella suomalaisella on rasvainen iho, miehillä useammin kuin naisilla. Voimakkaasti hilseilevää, rasvoittuvaan päänahkaan liittyvää voimakkaasti kutisevaa ja ärtynyttä ihottumaa päänahassa voidaan auttaa Ducray Kelual DS -shampoolla, joka hillitsee hilseilyä ja rauhoittaa kutinaa ja ärtymystä sekä vähentää hiivasienten kasvua.

Myös psoriasis aiheuttaa voimakasta hilseilyä ja karstaisuutta päänahassa. Iho hilseilee ja hilseen alla on punoittavia läiskiä. Tavallisesti iho oireilee muuallakin kuin päänahassa. Oireet puhkeavat yleensä murrosiässä tai nuorena aikuisena. Joskus sairaus pysyy pitkiäkin aikoja rauhallisena, kunnes taas aktivoituu. Psoriasista on useita eri muotoja. Ducray Kertyol P.S.O. -shampoo poistaa tehokkaasti hilsettä ja karstaa sekä rauhoittaa nopeasti punoittavan ja kutiavan hiuspohjan. Ehkäisee myös hiivasienen kasvua.

Ducray tuotekehityksen kärjessä
Ducray-sarjassa erityisen tuotekehittelyn kohteena ovat olleet hilseilevälle päänahalle suunnatut valmisteet, hilseshampoot. Ducray hilsetuotteiden teho on todistettu lukuisissa tutkimuksissa ja ne on valmistettu tiukkojen dermatologisten kriteerien mukaan.
Ducray-tuotteiden tarkat laatukriteerit varmistavat hyvän siedettyyden. Käytössä olevat tehoaineet vastaavat viimeisimpiä tutkimuksia tehon ja hellävaraisuuden tasapainosta. Hoidon jatkuvuuden kannalta tärkeää on käytön miellyttävyys ja siksi Ducray-hilseshampoiden kosmeettiset ominaisuudet (käyttömukavuus ja vaikutus hiuksiin) on otettu myös huomioon.

Hilseilyn aiheuttaja on useimmiten Malassezia-hiivasienen liikakasvu päänahassa. Tämä on huomioitu Ducray-sarjan hilseshampoissa. Shampoiden vaikuttavat aineet toki vaihtelevat hiuspohjan (kuiva, rasvainen) sekä sen oireilun mukaisesti. Kaikilla Ducray-valmisteilla on kliinisesti dokumentoidut hyvät hoitotulokset sekä hellävaraiset pesuominaisuudet.

TUTUSTU DUCRAY RATKAISUIHIN TÄÄLLÄ!