Irtoaako hiuksia normaalia enemmän?

Ihmisellä on yleensä reilut 100 000 hiusta, joista irtoaa päivittäin noin 100 hiusta luonnostaan. Hiusten kasvu ja elinkaari syklittyy kolmeen vaiheeseen. Ongelmat näissä elinkaaren eri vaiheissa aiheuttavat erityyppistä hiustenlähtöä tai hiusten ohenemista.

Helppo keino hiustenlähdön irtoamisnopeuden määrittämiseksi on tehdä tukistuskoe. Ota pieni määrä hiuksia peukalon ja etusormen väliin ja nykäistä. Koska hiustenlähtö on eri päänalueella eriasteista, tulee tukistuskoe tehdä useilta päänalueilta. Normaalissa tapauksessa tällöin irtoaa 0-3 hiusta. Lisääntyneessä hiustenlähdössä hiuksia irtoaa viisi tai enemmän

Luonnollinen elinkaari
Ihmisellä on 100 000–250 000 hiusta. Niiden kasvu noudattaa sykliä, jonka pituus on nuorilla 3-6 vuotta. Iän lisääntyessä kasvuvaihe lyhentyy ja lepovaihe pidentyy, joten myöhemmässä keski-iässä syklin pituus on ehkä enää 6–12 kuukautta. Joskus tämä sykli lyhenee syystä tai toisesta myös nuoremmilla. Miehillään hiuksen elinkaari on luonnostaan lyhyempi kuin naisilla.

Hiustenkasvu voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen: hiuksen kasvuvaiheeseen (anageenivaihe), välivaiheeseen ja lepovaiheeseen (telogeenivaihe). Hiuksista 80–90 % on jatkuvasti noin 2–6 vuotta kestävässä kasvuvaiheessa. Välivaihe kestää pari viikkoa ja 2–4 kuukautta kestävässä lepovaiheessa on noin 10–15% hiuksista. Lepovaiheen aikana hius lakkaa ensin kasvamasta, sitten irtoaa. Hiuksen irrotessa uuden hiuksen kasvu samassa hiusnystyssä on jo käynnistynyt.

Vierekkäiset hiusnystyt ovat normaalisti kiertonsa eri vaiheissa. Sen takia hiuksia irtoaa tasaisesti eri puolilta päänahkaa. Päivässä irtoaa normaalisti 100–150 hiusta. Jos hiukset ovat lyhyet, niiden uusiutumista ei juurikaan huomaa. Pidemmät hiuskarvat sen sijaan näkyvät helpommin lavuaarissa ja suihkun lattialla.

Rajallinen määrä uusia hiuksia

Kukin hiusnysty tuottaa noin 25 hiuskiertoa, jonka jälkeen tästä nystystä ei synny uusia hiuksia. Siksi kroonisen hiustenlähdön hidastamisessa on tärkeää maksimoida kunkin hiussyklin pituus. Hiusnystyn tuotettua maksimaalinen määränsä hiuksia, sen ’herättäminen’ ei enää onnistu. Siksi krooniseen hiustenlähdön hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Hiustenlähtöä monista syistä
Tilapäinen hiustenlähtö
Vuodenaikojen vaihtelu, stressi ja väsymys voivat aiheuttaa joillain ihmisillä ylimääräistä hiustenlähtöä. Tällöin kyse on usein 3–6 kk kestävästä tilapäisestä hiustenlähdöstä, joka ei ole enää normaalin rajoissa. Sitä aiheuttavia tekijöitä voivat olla mm. raskaus, lääkitys ja tunneperäinen shokki. Samoin epätasapainoisella ruokavaliolla tai äkillisellä laihtumisella voi olla vaikutusta hiustenlähtöön. Hiukset vähenevät tasaisesti koko pään alueelta noin 2-3 kuukautta laukaisevan tekijän tai tapahtuman jälkeen.

Tällaisessa tilapäisessä hiustenlähdössä kyse on lepovaiheeseen liittyvässä eli telogeenisessa hiustenlähdöstä. Tällöin tavallista suurempi määrä hiuksia asettuu nopeasti lepotilaan ja hiuksia irtoaa tasaisesti joka puolelta päänahasta. Tällainen tilapäinen eli reaktiivinen hiustenlähtö on huomattavasti yleisempää naisilla, mutta sitä esiintyy myös miehillä. Ongelma korjaantuu yleensä seuraavassa hiusten uusiutumissyklissä, mutta uuden kasvuvaiheen alkamista voidaan nopeuttaa ja hiuksia voidaan vahvistaa mm. lisäravinteilla (anacaps) ja ravitsevalla creastim-hoitosuihkeella.

Krooninen hiustenlähtö
Kroonisessa hiustenlähdössä on kyse hormonaalisesta tai perinnöllisestä etenevästä hiustenlähdöstä, joka on kestänyt yleensä yli 6 kuukautta.  Hiusten kasvusykli lyhenee ja hiukset kasvavat hentoina verenkierrollisista häiriöistä, perinnöllisistä tai hormonaalisista tekijöistä sekä proteiinien ja välittäjäaineiden viestinnällisistä syistä johtuen yleensä tietyille ongelma-alueille keskittyen.

Yleisintä krooninen hiustenlähtö on miehillä jo noin 20 ikävuodesta alkaen. Miesten kroonisessa hiustenlähdössä (androgeeninen alopecia) korostuvat hormonaaliset syyt sekä proteiinien viestintä (WNT pathway). Myös mikroverisuonisto ja siten hiusten ravinteiden saanti  heikentyy. Hiukset vähenevät keskitetysti ohimoilta alkaen ja alue laajenee pikkuhiljaa päälaelle. Krooniseen eli etenevään hiustenlähtöön kannattaa puuttua mahdollismman aikaisessa vaihessa. Lisäravinteilla (anacaps) ja hoitoliuoksella (neoptide MEN) saadaan jäljellä olevien hiusten elinkaarta pidennyttyä ja hiuksia vahvistettua. Näin maksimoidaan kunkin hiuksen elinaika.

Melko yleinen on myös keski-ikäisten ja ikääntyvien naisten krooninen telogeeninen hiustenlähtö, jossa hiuksia irtoaa normaalia enemmän kuukausia tai vuosia. Kroonisessa telogeenisessä tukanlähdössä hiuksia alkaa irrota äkillisesti ilman selvää syytä. Samalla hiusten läpimitta pienentyy. Hiuksia irtoaa vaihtelevasti vuosien mittaan. Pitkällä aikavälillä hiukset harvenevat pysyvästi, mutta välillä hiukset saattavat lisääntyäkin. Hiustenlähtö on kohtalaista, harvoin voimakasta, mutta jatkuu usein vuosia. Ainutlaatuinen ratkaisu naisten krooniseen hiustenlähtöön on Ducray Neoptide WOMAN -liuos. Se pidentää hiuksen kasvuvaihetta ja siirtää näin ollen hiuksen luonnollista irtoamista, jolloin hiustenlähtö hidastuu.

Hiuksille voimaa ravinteista

Hiustenlähdön ja hentojen hiusten vahvistamisen hoitoa kannattaa aina tehostaa tarjoamalla hiuksille juuri oikeita rakennusaineista ja ravinteita. Päivittäinen ravintolisä on helppo tapa varmistaa oikeiden ravintoaineniden saanti. Hiusten kasvulle ja hiuslaadulle oleellista ovat oikeat rasvahapot, vitamiinit, aminohapot sekä rauta. Vitamiineista erityisesti B-ryhmän vitamiinien, kuten biotiini, sekä E-vitamiinin lisäys ovat oleellisia. Aminohapot toimivat kehossa proteiinien rakennusaineena. Rauta tuo kehollesi elinvoimaa. Ducray anacaps -kapselit ovat helppo tapa täydentää terveellistä ruokavaliota.

Myös oikein valittu päivittäinen shampoo voi vahvistaa hiuksia ja antaa volyymiä hennoille hiuksille. Oikein valittu shampoo stimuloi paikallista mikroverenkiertoa ja elvyttää hiuspohjaa. B-vitamiinit, biotiini ja sinkki vahvistaa heikentyneitä hiuksia niiden juuresta saakka. Oikeanlainen shampoo myös valmistaa päänahan muille hiustenlähdön hoitotuotteille, kuten hoitonesteille ja lääkeliuoksille. Ducray anaphase -shampoo on tutkitusti tehokas shampoo juuri tällaisissa tilanteissa.